24.10.2022 - Zlín

Vážení zastupitelé i představitelé školských zařízení,

v nedávné době vzrostl zájem o látku s názvem kratom mj. i u dětí školního věku (převážně kvůli medializaci a zveřejnění v České televizi).

Kratom do rukou dětí nepatří

 
Na jednom se určitě shodneme - na tom, že kratom nepatří do rukou lidem ve vývoji. Určitě ne dětem ze základních škol, a proto tomuto problému chceme předejít rozumnou regulací. Ta neomezí uživatele se zdravotními potížemi, pro které tato rostlina často představuje rozumnou alternativu řešení zdravotních problémů v případech, kdy konvenční léčba není úspěšná. Absolutní zákaz bez diskuze s odborníky, který navrhuje ministr zdravotnictví, rozhodně není řešením. Ale více k tomu níže v této zprávě.
 
Co je to kratom a jaké jsou jeho účinky
 
Kratom je bylina, která má svá zdravotní a terapeutická využití, podobně jako třeba různá léčiva. Řada léků ale také není určena k volnému užívání.

Možná se kratom dostal už i do rukou dětí na Vašich školách a my Vám chceme poskytnout doporučení a připravit Vás na to, jak se v daných situacích správně zachovat.

 
Je namístě o tomto fenoménu informovat jak učitele, tak například i rodiče. Učinit tak můžete vyvěšením tohoto dopisu na vaše školní internetové stránky, případně lze také rovnou odkazovat na náš web, kde jsou na téma kratom volně dostupné informace.
 
https://www.csakratom.org/cz/faq/

Jak se zachovat v případě, že dítě požilo kratom

 
Pokud zjistíte, že dítě požilo kratom, a zdá se, že je s ním něco v nepořádku, tak je primárně nutné zjistit, jak velká užitá dávka byla. Není třeba panikařit, ve většině případů se nejedná o nic zdraví ohrožujícího a jakýkoliv stav z užití kratomu odezní do několika hodin bez větších následků.

Kratom účinkuje dvojím způsobem, v závislosti na podané dávce:

Menší dávky (0,5 - 2g / čtvrt až jedna čajová lžička) působí stimulačně, takže děti mohou vykazovat známky mírné hyperaktivity, „ukecanosti“, zvýšení fyzického výkonu nebo mohou projevovat větší zájem o věci, které je dříve zas až tak nezajímaly.

 
Větší dávky (2 - 5g / jedna až dvě vrchovaté čajové lžičky) působí sedativně, takže děti mohou být ospalé, unavené, příliš uvolněné.
 
Vyšší dávky (5g a více / polévková lžíce a více) způsobí každému spíše nevolnost a ve většině případů se ozve první obranný mechanismus lidského těla v podobě zvracení. Dalšími projevy může být malátnost či snížení tlaku. Takovému jedinci nejvíce pomůžete dostatečnou hydratací, kromě toho ho můžete posadit a v případě nutnosti mu poskytnout teplé oblečení či přikrývku, pokud bude cítit chlad. Vysoká dávka může také srazit hladinu krevního cukru, takže stav jedince dokáže zlepšit také něco sladkého. Zpravidla do hodiny, maximálně do pár hodin, tento stav odezní, a to zcela bez následků. Ve většině případů není třeba volat záchrannou službu, jelikož by to způsobilo zbytečný stres a paniku, což může ve skutečnosti dotyčnému uškodit ještě více, než když ho necháte se stabilizovat.

Riziková může být situace, kdy dítě zároveň požilo nějakou jinou psychoaktivní látku. Ohrožení zdraví hrozí v případě současného užití alkoholu nebo nějakého jiného depresantu (tlumiče aktivity centrální nervové soustavy), jako jsou například léky na spaní a úzkost, některé léky proti bolesti (opioidy) a některé léky proti epilepsii či na ředění krve. V takovém případě je potřeba dotyčného kontinuálně monitorovat a pokud by projevoval známky změlčení či zpomalení dechu, pro jistotu mu zavolat záchrannou službu.

O nás

 
Jako Česko-Slovenská Asociace za Kratom cítíme velkou povinnost se Vám k tomuto tématu vyjádřit. Spolupracujeme s Národním protidrogovým koordinátorem, s vládní pracovní skupinou Systém včasného varování před novými drogami, s meziresortním týmem Návykového chování Pirátské strany. V našem společném zájmu je především minimalizování možných rizik spojených s užíváním kratomu a ochrana spotřebitele.

Výdejní automaty s kratomem

 
Výhradně se vymezujeme proti výdejním automatům, ve kterých je možné koupit balíčky kratomu. Takovýto způsob prodeje je nesmírně nezodpovědný ze strany prodejců a nelze u něj jakkoliv kontrolova, jaké osobě se kratom prodává. Takový produkt by měl proto být regulován zákazem prodeje nezletilým osobám. Bohužel se ale najde spousta obchodníků, kteří automaty záměrně umisťují do blízkostí škol či na frekventované dopravní zastávky a další místa, kde se často vyskytují především děti. V momentální situaci legislativa umožňuje kratom prodávat jen označený jako „sběratelský předmět“, tudíž jeho prodej nemůže být omezen na základě věku - podle zákona by se totiž jednalo o diskriminaci nakupujícího. To jsou obrovské nedostatky, které se snažíme změnit. Odborné vládní skupiny mají rozpracovaný návrh na změnu legislativy, aby něco takového, jako je prodej kratomu nezletilým, nebylo vůbec možné.

Jak odstranit automaty z okolí Vašich škol

 
Jestliže víte o nějakém výdejním automatu s produkty jako je kratom, který se nachází v místech s častým výskytem dětí, tj. například právě u škol či autobusových zastávek, ozvěte se nám prosím na naši e-mailovou adresu info@csakratom.cz. Do e-mailu nám napište adresu takového automatu a kontakt na jeho provozovatele. Jsme plně připraveni učinit všechny potřebné kroky pro to, aby veškeré automaty zmizely z okolí škol.

Zákaz či regulace?

 
Můžete si říkat, že by bylo mnohem lepší celý kratom zakázat úplně a bylo by po problému. Bohužel to není tak jednoduché. Pokud by se kratom zakázal a nebyl by regulován, jak mají odborníci v plánu, tak by se vytvořil prostor pro černý trh. Na černém trhu se takovéto látky regulovat nikdy nebudou, nikdo nebude hlídat bezpečnost a už vůbec ne občanský průkaz nakupujícího. Navíc, když se člověk dostane do kontaktu s pouličním prodejcem/dealerem, může mu být automaticky nabízeno i další nežádoucí zboží. Myslet si, že zákazem by se něco vyřešilo, je proto zcestné. Kratom se musí regulovat, jelikož v ČR existují statisíce dospělých uživatelů, kteří jej užívají ze zdravotních důvodů, a když tato látka bude kontrolovaná státem, tak nebude možné, aby se k ní dostali nezletilí.

Odborná veřejnost z oblasti drogové problematiky se z výše uvedených důvodů silně staví za regulaci kratomu, nikoliv za jeho prohibici. Organizace spojených národů (OSN) rovněž neshledala dostatek důvodů pro zahájení procesu jeho kriminalizace.

Příběhy lidí, kterým kratom zdravotně pomáhá a zkvalitňuje život

 
Na odkazu níže si můžete přečíst příběhy lidí, kterým kratom pozitivně ovlivnil život: https://www.csakratom.org/cz/pribehy/. Můžete se dočíst nepřeberného množství benefitů, které kratom dokáže člověku poskytnout za předpokladu, že je užíván správně a zodpovědně. Je to skvělý sluha, ale zlý pán.

Věříme, že informace které jsme Vám poskytli, budou užitečné, a jestli máte nějaké navazující otázky, tak nás neváhejte kontaktovat.

S pozdravem,

Lukáš Pfeffer

 
Mluvčí Česko-Slovenské Asociace za Kratom

}