Vážený pane starosto,

 

dovolujeme si obrátit se na Vás tímto otevřeným dopisem ve věci prodejních automatů s kratomem, které se nacházejí i na území Vašeho města.

Jsme Česko-Slovenská Asociace za Kratom, přičemž usilujeme o regulaci kratomu a zasazujeme se o šíření osvěty a objektivních faktů o této látce směrem k veřejnosti.

Jistě jste v poslední době zaznamenal informace, že se kratom momentálně v České republice nachází v takzvané „šedé zóně“, a především pak skutečnost, že roste jeho popularita. I mezi nezletilými.

Kratom v České republice není veden ani jako potravina ani jako potravinový doplněk, ale jako sběratelský předmět. Jeho prodej kvůli tomu bohužel nemůže být omezen věkem, pročež je v řadě případů dostupný i nezletilým. Hlavní podíl na této neblahé skutečnosti mají prodejní automaty s kratomem, které se nacházejí i na území Vašeho města. ČSAK se snaží spolupracovat s odbornou veřejností, podílet se na osvětě, upozorňovat na rizika užívání kratomu a rovněž se zasazuje o odstranění automatů z ulic.

Aktuálně připravujeme například edukační webové stránky pro veřejnost Kratomsrozumem.cz, kde se budou nacházet rozhovory s předními českými odborníky v tomto odvětví. Uvedeny zde budou zcela objektivně nejen veškerá pozitiva, ale i negativa, společně s informacemi o bezpečném užívání kratomu a mnoho dalšího.

Kvůli nevhodné a neodborné medializaci je kratom často až démonizován, byť se jedná o látku bezpečnou, neboť za stovky let užívání není na kratom evidované jediné úmrtí. V návaznosti na stupňující se mediální tlak nyní hrozí jeho zařazení na seznam zakázaných látek, čímž by se stal ilegálním. Tento krok by však nevyřešil žádný z akutních problémů souvisejících s kratomem. Mnoho z nich by naopak akcentoval, neboť kratom je na českém trhu přes deset let. Uvedením do ilegality by kratom ze scény nezmizel, pouze by se přesunul na černý trh, což by kriminalizovalo nižší stovky tisíc lidí v republice. Dalším desítkám tisíc lidí by to výrazně snížilo kvalitu života a v neposlední řadě by to ohrozilo zdraví všech potenciálních uživatelů. Pokud je totiž nyní kontrola nad kratomem problematická, po jeho uvedení do ilegality by nebyla už vůbec žádná. Nehledě na skutečnost, že by se kratom skrze dealery stal mostem k tvrdým drogám, přičemž při vhodné právní regulaci je tomu přesně naopak: kratom vykazuje velice dobré výsledky v léčbě závislostí.

Kratom je totiž rostlina se značným léčebným potenciálem. Miliony lidí po celém světě jej užívají na potlačení úzkostí, deprese, bolestí nebo poruchy pozorností typu ADHD.

Pracovní skupina Systém včasného varování před novými drogami (EWS) se dne 4. října 2022 shodla na tom, že je potřeba vytvořit nový legislativní rámec, respektive novou kategorii látek, která umožní regulaci, a tedy vybudování legálního trhu s kratomem a případně i jinými podobnými látkami. Zejména rostlinného původu. Rovněž Světová zdravotnická organizace (WHO) neshledala důvody pro zákaz kratomu, pročež nedoporučila globální zákaz látky, neboť je kratom potřeba „nadále pozorovat a sledovat pro jeho léčebný a terapeutický potenciál“.

Zcela jistě se však shodneme na tom, že kratom je látka, která nepatří do rukou nezletilým a dětem. A právě proto bychom Vás rádi požádali o součinnost.

Naší snahou, do níž vkládáme enormní množství energie a prostředků, je dostat prodejní automaty z ulic. Rádi bychom Vás proto touto cestou požádali – je-li to ve Vaší pravomoci – o rozvázání nájemních smluv s vlastníky prodejních automatů na kratom, případně o doručení výzev pro jejich vyprázdnění. A to minimálně do doby, než vláda rozhodne o budoucnosti této látky.

Tento krok by pomohl nejen rodičům nezletilých a dětem samotným, ale i nám, zodpovědným uživatelům a prodejcům, kteří stojí o regulaci, ochranu spotřebitele a nastavení pevných podmínek prodeje, vedoucích ke snížení rizik spojených s užíváním kratomu.

Již několikrát jsme se na majitele automatů snažili apelovat, odezva nicméně byla minimální. Proto jsme se rozhodli sáhnout k intenzivnějším vyjednávacím metodám.

Pevně věříme, že tento dopis vezmete na vědomí a zasadíte se o ukončení provozu či vyprázdnění prodejních automatů. Stejně jako další starostové (primátoři) před Vámi.

 

Děkujeme za Vaši ochotu a těšíme se na další spolupráci.

Pozn.: V příloze tohoto dopisu najdete seznam s adresami prodejních automatů s kratomem.

 

S úctou

Lukáš Pfeffer

Mluvčí

Česko-Slovenská Asociace za Kratom, z.s.

}